icon-search
icon-search

TIPS BELI EMAS DALAM BENTUK BARANG KEMAS

TIPS BELI EMAS DALAM BENTUK BARANG KEMAS

TIPS BELI EMAS DALAM BENTUK BARANG KEMAS

Soalan : Simpanan aset brg kemas (BK) boleh dijadikan simpanan asalkan kita tahu kesilapan yg perlu dielakkan, camne tu?? ๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…

Jawapan:
๐Ÿ‘‰ Pandangan sy utk simpanan aset berbentuk BK..โคต

๐Ÿ‘‰Berkenaan BK (brg kemas). Demand nya memang tinggi namun jika utk kita jual balik, susut [email protected] spreadnya adalah tinggi iaitu dlm 18%-45%.. Tinggi tu..

๐Ÿ‘‰BK ni mempunyai dwipenggunaan iaitu boleh dijadikan sbg perhiasan (pakai) & juga boleh dijadikan sbg simpanan.


Namun perlu tahu jenis yg mana boleh 2 dlm 1 & yg mn 1 je penggunaannya.


So, sebaik²nya pilihlah 2 in 1 berbanding 1 in 1 je. Disitulah kesilapan yg perlu dielakkan๐Ÿ˜‰

๐Ÿ‘‰โถ- Gred Ketulenan  Pilihlah gred emas yg tinggi, iaitu 24k atau 22k. Jgn bwh drpd 22k kerana di situ  kurangnya kandungan emas didalamnya. Apabila semakin tinggi gred emas tu maka semakin tinggilah nilainya.

๐Ÿ‘‰โท- Jenis Item
Jgn pilih BK yg byk sgt lopong², kerewang², ada batu (cincin ade batu permata), design lbh² sgt, kosong di dlm (cthny loket love yg kosong dlmnya), Sebaliknya pilih BK yg solid & padu. Seperti jenis gajah padu, rantai mesin, cincin belah rotan, loket padu dll

๐Ÿ‘‰โธ- Harga
Harga pun mainkan peranan penting jgk. Byk kedai yg menawarkn harga emas yg berbeza tp kualiti atau ketulenan emas tu sama je. Cthnya kedai A jual ketulenan BK 916 pd harga RM175/g, manakala kedai B pula jual pd harga RM189/g dgn ketulenan emas yg sama juga 916. Tp de jgk 1 kedai tu, kedai C de jual RM163/g pun emas 916, ketulenan yg sama. So mana pilihan anda? Kenapa perlu byr lebih sedangkn ketulenannya yg sama, harga je berbeza. So kena rajin survey๐Ÿ˜‹ CUMA JANGAN TERTIPU DENGAN HARGA PERGRAM SAHAJA, LIHAT UPAH YA JUGA. Harga pergram rendah belum tentu lebih murah dari tempat Harga pergram lebih tinggi sikit. INGAT YA JANGAN TIPAH TERTIPU.

๐Ÿ‘‰ โน- Kadar Upah Tukang (Upah)
Ha.. ni pn penting jgk & selalu org terlepas pandang.

Konon ade kedai menawarkn harga rendah tp upahnya pula tinggi. Ada kedai yg jual pd harga tinggi tp upah sederhana boleh tahan la. NAK BANDINGKAN mana lebih berbaloi KIRA HARGA BERSIH SEGRAM YA.


Begitu jgk sama seperti kat atas, kita kena pandai memilih, Jadilah pengguna yg bijak. Kena buat survey dulu.



Utk pengetahuan, upah ni kita boleh nego lg dgn tokey kedai. So, amalkn tawar menawar di situ. Tak salah utk tawar menawar, dah nama pn jualbeli kan.


Lps tu jgk kena mahir main kira². Dh tahu harga emas segram tu berapa, lepas tu bila tokey kedai tu bagitahu terus je harga 1 item BK tu, so kita leh kira sendiri sbb nk tahu berapa upahnya.


So, di situ upah korang boleh nego sendiri. Jadi tokey pun nampak kita ni ada ilmu, tak mudah di tipu.. Tp klu harga dh fix tu tak dapekla la den nk nolong.. Huhu ๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚

Nota:
Nak Rasa berbaloi, Upah BK rendah, beli direct Kilang dgn Harga dealer. Bk di kedai datang dari kilang๐Ÿ˜Š
@ilmukilangemas @zamancelikemas
#orodesign #emashargakilang #bmf



Older post Newer post

Your cart is currently empty.
Continue shopping